
Heb je last van pijntjes en kwalen? Bezorgdheid die culmineert in de stopzetting van verschillende selectieve Cox-2-remmers, zoals Vioxx, hebben veel artritispatiënten ertoe gebracht zich tot het supplementenpad te wenden op zoek naar verlichting.
Kunnen voeding en lichaamsbeweging betrouwbaardere oplossingen bieden? Hier is een overzicht van recent onderzoek naar die voedingsmiddelen die gezonde gewrichten helpen ondersteunen:
* Ananas: bromelaïne is een enzym dat gewrichtspijn kan verlichten en spierpijn kan verlichten. Wetenschappers van het Dole Nutrition Institute ontdekten dat verse of bevroren ananas evenveel, zo niet meer, bromelaïne-activiteit heeft dan supplementen. Ananas is ook een uitstekende bron van vitamine C, dat helpt de vorming van collageen te bevorderen en de ijzeropname te verbeteren, en mangaan, dat de stofwisseling en botdichtheid ondersteunt.
* Kersen: een topbron van anthocyanines die ontstekingen verminderen en mogelijk beschermen tegen jicht (een inflammatoire vorm van artritis). Een studie toonde aan dat de consumptie van kersen de bloedspiegels van urinezuur verlaagde, die zich kunnen ophopen in gewrichten en pijn veroorzaken.
* Broccoli: kruisbloemige groenten zoals broccoli bevatten sulforafaan, dat de antioxiderende afweer van het lichaam activeert. Nieuw onderzoek suggereert dat dit proces de effecten van Cox-2-enzymen op ontstekingen kan helpen blokkeren. Broccolispruiten zijn een van de krachtigste bronnen van deze verbindingen, die je ook aantreft in kool, bloemkool en spruitjes.
* Rode paprika's: slechts één bevat meer dan 470 procent van uw dagelijkse vitamine C-behoefte (gele paprika's bevatten 450 procent en groene paprika's 190 procent). Volgens een studie van de Universiteit van Boston kregen mensen sneller afbraak van kraakbeen als inname onder de 150 milligram vitamine C per dag was. Andere belangrijke bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, ananas, kiwi, meloen, papaja, aardbeien, tomaten, boerenkool, boerenkool en zoete aardappelen.
* Zwarte kabeljauw: Beweeg over, zalm! Zwarte kabeljauw heeft nog hogere niveaus van omega-3-vetzuren, die reumatoïde artritis kunnen helpen door ontstekingen te verminderen. Bot, heilbot en sardines bevatten ook dit gezonde vet, evenals lijnzaadolie, pecannoten, walnoten, tofu en groene bladgroenten.
* Champignons: een onverwachte bron van vitamine D, waarvan voldoende niveaus de kwetsbaarheid voor artritispijn verminderen. Zonneschijn stelt uw lichaam in staat vitamine D aan te maken; andere bronnen zijn oesters, sardines en verrijkte magere zuivelproducten.
* Boerenkool: een van de gezondere bronnen van calcium, die helpt om artrose tegen te gaan door botverlies te vertragen. Wees avontuurlijk - probeer boerenkool, rucola, soja en bonen naast enkele van de bekendere calciumbronnen.
* Thee: groene en zwarte thee bevatten flavonoïden, antioxidanten die de aanmaak van prostaglandinen, die ontstekingen en pijn veroorzaken, kunnen blokkeren.
Hoewel de hierboven genoemde voedingsmiddelen verbindingen bevatten met gerichte voordelen voor de gezondheid van de gewrichten, vond onderzoek van Harvard een meer algemeen verband tussen een hoge consumptie van fruit en groenten en een lager risico op reumatoïde artritis.
Wat te beperken? Rood vlees. Britse onderzoekers ontdekten dat te veel rood vlees het risico op reumatoïde artritis verhoogde. Degenen die het meeste rood vlees aten, hadden twee keer zoveel kans om de aandoening te ontwikkelen dan degenen die hun inname beperkten tot minder dan 1 ons per dag.
Het eten van minder vlees en meer fruit en groenten helpt ook om een gezond gewicht te behouden - een belangrijk aspect van het beheersen van gewrichtspijn. Als u tot de meerderheid van de Belgen behoort die zwaarlijvig of overgewicht heeft, kan afvallen de progressie van gewrichtsdegeneratie aanzienlijk vertragen en pijn verlichten. In feite kunt u de kniebelasting met 40 tot 80 pond verminderen met slechts 10 pond gewichtsverlies.
Brandy Verdickt