![](https://static.wixstatic.com/media/ff2769_66c9664356e04c8f8463153a4da9b400~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_744,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/ff2769_66c9664356e04c8f8463153a4da9b400~mv2.jpg)
Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. De vitamine B5 is de meest productieve van alle vitamines en wordt in elk type voedsel aangetroffen. In feite is het voor een persoon onmogelijk om minder vitamine B5 te consumeren dan hij nodig heeft. Dat betekent dat er geen kleine kans is dat iemand een vitamine B5-tekort kan hebben. Om deze reden is er eigenlijk geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die gezondheidswerkers kunnen aangeven, aangezien iedereen meer dan genoeg binnenkrijgt via zijn normale voedselconsumptie. Hoewel het niet nodig is om een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te berekenen, betekent dit niet dat vitamine B5 niet essentieel is voor een gezond lichaam en geest. In feite is vitamine B5 essentieel om onder andere voedsel in energie om te zetten. De vitamine B5 is verantwoordelijk voor het omzetten van de vetten en koolhydraten in energie.
Sommige vitamine B5 is in bijna elk voedsel te vinden, of het nu dierlijk of plantaardig is. Uiteraard zijn er sommige bronnen van vitamine B5 die beter zijn dan andere, maar een uitgebalanceerd dieet zal meer dan genoeg opleveren. De voedingsmiddelen met het hoogste vitamine B5-gehalte zijn orgaanvlees, zalm, eieren, bonen, melk en volle granen. Het is vermeldenswaard dat de B5-vitamine verloren gaat wanneer granen tot meel worden gemalen en de neiging heeft om er niet weer in te parelen.
Daarom zijn bewerkte graanproducten zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen en gebak geen goede bronnen van vitamine B5.
Vitamine B5 is het meest effectief wanneer het wordt gecombineerd met andere B-vitamines, met name thiamine of B1, riboflavine of B2, niacine of B3, pyridoxine of B6 en biotine. Samen met deze andere B-vitaminen is vitamine B5 een integraal onderdeel van een aantal processen. De belangrijkste hiervan is de productie van energie uit voedsel dat wordt geconsumeerd en dit staat bekend als de Krebs-cyclus. De vitamine B5 is ook nodig voor het vrijmaken van energie uit vetten.
Interessant is dat vitamine B5 ook nuttig wordt beschouwd bij het verminderen van stress. Dit komt vooral doordat het lichaam tijdens periodes van stress meer van bepaalde hormonen aanmaakt, zoals adrenaline en deze hebben vitamine B5 nodig. Er zijn veel theorieën over de voordelen van vitamine B5, maar de meerderheid van de mensen hoeft niet actief op zoek te gaan naar voedingsmiddelen met een hoog B5-gehalte, omdat ze waarschijnlijk veel meer consumeren dan al nodig is. Er zijn geen nadelige effecten aan het consumeren van te veel vitamine B5.
Brandy Verdickt